Miten valitsen oikeanlaisen koneen yritykseni käyttöön?

Tietokoneita on monenlaisia ja välillä on vaikeaa valita oikeanlainen tietokone juuri itselle sopivaan käyttöön. Olemme koonneet ohjeet oikeanlaisen tietokoneen valintaan ja huomiot, joita kannattaa pitää mielessä valittaessa tietokonetta.

Kevyeen tai satunaiseen käyttöön

Käytätkö tietokonetta pääasiallisesti työssäsi satunnaisesti ja käyttösi on lyhytaikaista ja kevyttä? Käytät pääasiallisesti sähköpostia ja selainta, etkä käytä tietokonetta useita tunteja päivässä tai erityisiä ohjelmia, jotka vaativat tietokoneeltasi suorituskykyä. Silloin oikea valinta on kevyeen käyttöön suunniteltu tietokone, jossa useimmiten löytyy Intel i3-prosessori ja 4Gt muistia. Useimmiten myös pieni SSD-kovalevy(128Gt) riittää mainiosti tällaiselle käyttäjälle. Nykypäivän tietokoneissa kannattaa aina suosia juuri kyseistä SSD-muistia vaikka se onkin usemmiten perinteistä HDD-muistia pienempi tilaltaan ja kalliimpi hinnaltaan, mutta selvästi nopeampi käytetäessä.

Aktiiviseen peruskäyttöön

Peruskäyttöön suosittelemme valitsemaan i5-prosessorilla toimivan, 8Gt muistilla ja 256Gt SSD-levytilalla olevan tietokoneen. Peruskäyttöön soveltuva kone on nopea ja riittävän tehokas, jotta sen käyttäminen on vaivatonta, sekä se suoriutuu myös useammasta tehtävästä samanaikaisesti hidastumatta ja jumittumatta. Lisäksi normaalia raskaampien ohjelmien käyttäminen onnistuu hyvin tai riittävän hyvin, jotta työskentely on mielekästä. Peruskone tulee sopivaksi vaihtoehdoksi, mikäli tietokoneella työskennellään useita tunteja päivässä.

Vaativaan käyttöön

Vaativaan käyttöön soveltuvat tietokoneet voivat sisältää i7-prosessorin ja vähintään 8Gt muistin sekä levytilaa tarpeen mukaan. Lisäksi kuvankäsittelyssä tai raskaita mallinnusohjelmia käytettäessä tulisi valita tietokone, jossa on erillinen näytönohjain ja mieluusti jopa 16Gt muisti, jotta tietokone jaksaa suoriutua raskaista tehtävistä sulavasti. Tämä on oikea vaihtoehto, mikäli käytät raskaita ohjelmia sekä tietokone on tärkein työväline, jolloin käyttömukavuus, tehokkuus ja ulkonäkö ovat valintakriteereitä.

Käytetty tietokone

Nykypäivänä myös käytetyt tietokoneet ovat nostaneet suosiotaan ja niitä myydään entistä enemmän yrityksille, jotka ovat kustannus- ja ympäristötietoisia. Käytetyn tietokoneen ostamalla säästät luontoa, sillä hankkimalla laitteen käytettynä pienennät hankintasi hiilijalanjälkeä merkittävästi. Jopa 80% verrattuna uuden laitteen hankintaan. Käytetyt laitteet on kuntotarkastettuja ja puhdistettuja tietokoneita, jotka useimmiten ovat 2-4-vuotta vanhoja tietokoneita. Näissä tietokoneissa saatat havaita ulkoisia merkkejä käytöstä, sekä pientä kulumaa akussa, mutta tietokoneita löytyy useasta eri kuntoluokasta. Lisätietoa käytetyistä tietokoneista! 

Pöytäkone vai läppäri

Vaihtoehtoina ovat staattinen pöytäkone tai kannettava tietokone. Miksi nykypäivänä kukaan valitsisi pöytäkoneen, jota ei voi ottaa mukaan? Hyvänä puolena pöytäkoneessa on se, että ne ovat nykypäivänä pieniä ja ne voidaan jopa sijoittaa näytön taakse, jolloin pienelle työpöydälle vapautuu tilaa ja on myös siistimmän näköinen. Myöskään pöytäkoneissa ei ole akkua, joten myös tietokoneen käyttöikä on pidempi, sillä akku on usein ensimmäinen komponentti, joka kannettavassa tietokoneessa tulee tiensä päähän. 

 

Kannettavan tietokoneen suurin hyöty on monipuolisuus, sillä sen voi ottaa mukaan ja se on ehdoton työkalu etätyössä. Käytettäessä kannettavaa tietokonetta pelkästään toimistolla, on myös se, että se on helppoa liittää ulkoiseen näyttöön, jolloin työskentely on helpompaa, sekä telakat mahdollistavat työskentelyn työympäristöissä, joissa työpisteet vaihtuvat.